Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród szerokich alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Polakom włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to również takie pyszności jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe jedzenie włoskie
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dodać do makaronu. rest włoska w krk Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony nie mogą się znudzić.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, tortellini, ravioli oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film