Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i wykorzystywali owoce kawowca. Mimo to wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano umyślnie w rzeczowych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo wieków później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, by można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się wobec tego raz za razem bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, by uzyskać różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. W dzisiejszych czasach większość spożywanych artykułów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje gigantycznego trudu. co to jest kawa po turecku Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezwykle śladowe przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też słusznego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film