makarony z mozzarellą

Apetyczny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Rzecz jasna, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokumentnie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie dzięki łagodnemu smaku, jakkolwiek też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkowicie innowacyjnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jednakowoż jednocześnie nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezmiernie reprezentatywne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne

ser mozzarella   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu zwykli ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w gruncie rzeczy ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.

ill gusto italiano

Skąd w związku z tym wziąć innowacyjny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – właściwie warto dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.