Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najczęsciej spotykany typ restauracji. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, sycące i ceszy oko. Oczywiście najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Bardziej wrażliwi konsumenci kosztują mniej znane dania obiadowe – canelloni, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską trzeba przyjrzeć się kilku cechom: czy miejsce korzysta z włoskich składników, czy w menu są również nie tak popularne dania, czy lista win, oferuje klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to duża wielość smaków i jedzenie z różnych zakątków kraju. W mistrzowskiej restauracji poczujemy prawdziwy smak Włoch.
Kuchnia włoska jest łatwa, co nie zmienia faktu, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to wspaniała kuchnia europejska .
Dobre wina włoskie
Jakakolwiek knajpka włoska, która aspiruje do tytułu bycia klasycznym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie może zapominać trunków. Kolacja na włoską modę z całą pewnością powinien obejmować też wino. Odrobina białego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji norma. czytaj Najbardziej znane wina z Włoch to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie bivongi oraz pantelleria z Sycylii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, musi mieć różnorodny zestaw win.
Regionalna kuchnia włoska
Chcąc zrozumieć indywidualność kuchni włoskiej bez wahania warto wybrać się do restauracji, która potrafi przyrządzić nie jedynie placek pizzowy i makarony.
Zobacz film